Winkelmand

Voorbereiding thuis

Stap 1

Surf naar het leerkrachtenportaal

Surf naar het Stemmels leerkrachtenportaal en maak een persoonlijk account aan op het leerkrachtenplatform. Bevestig je gegevens via de bevestigingsmail. Vanaf nu kan je je aanmelden op het platform met je e-mailadres en je wachtwoord. Houd de bordspelcode bij de hand. Die vind je aan de onderkant van het spelbord.

Stap 2

Beheer je scholen en klassen

Koppel je school/scholen aan je account. Geef de postcode van de school in en selecteer je school in de lijst. Voeg daarna één of meerdere klassen toe. Je kan de namen van de leerlingen manueel ingeven of een Excellijst uploaden.

Stap 3

Sessies aanmaken en opvolgen

Hier kan je nieuwe sessies aanmaken en lopende en/of afgelopen sessies raadplegen, aanpassen, kopiëren… Vul de details van de sessie in en koppel er een klas aan. Koppel daarna een of meerdere missies aan je sessie. Het spel bevat een aantal kant-en-klare missies, maar je kan ook zelf missies aanmaken of missies van collega-leerkrachten kopiëren.

Stap 4

Beheer missies

Bekijk kant-en-klare missies of maak je eigen missie aan. Per missie krijg je een lijst met de benodigde materialen. Die lijst is louter bedoeld als houvast. Je kan ook zelf materialen toevoegen, deze worden ook in de app weergegeven. Verwijder materialen uit de lijst wanneer ze niet voorradig zijn in de klas. De leerlingen krijgen overigens geen materialenlijst bij hun missie. Het is de bedoeling dat ze hun creativiteit gebruiken om met de beschikbare materialen tot een oplossing te komen.

Stap 5

Print documenten en verzamel materialen

Vanuit je sessie kan je documentatie over de sessie downloaden en printen voor de klas. De pdf bevat ook een lijst met de materialen die nodig zijn voor de sessie in de klas. Ga alvast thuis of in de klas op zoek naar de nodige materialen. Als een bepaald materiaal niet of voor minder groepen beschikbaar zal zijn, kan je het aantal aanpassen op het moment dat je de sessie start.

In de klas

Stap 1

Opstelling

Zorg voor een centrale tafel waarop het spelbord en de tablet(s) liggen. Stal alle materialen uit. Zodra leerlingen materialen verzameld hebben in de app, kunnen ze die komen inruilen voor de echte bouwmaterialen.

Stap 2

Groepsverdeling

Wijs aan elk groepje een plaats in de klas toe. Hier kunnen ze nadenken over hun missie en bouwen aan hun oplossing. Laat elk groepje een Stemmel kiezen en de bijhorende codeerkaarten uitzoeken. Bezorg elke groep de geprinte documentatie waar hun missie en QR-code van je sessie opstaat.

Stap 3

Start de sessie

Start via het leerkrachtenportaal de sessie. Laat de leerlingen de QR-code van je sessie scannen of geef de numerieke code manueel in om het spel te starten. Dit is ook terug te vinden op de geprinte documentatie. 

Stap 4

Sessie opvolgen

Volg de sessie in realtime op via het leerkrachtenportaal. Je kan zien hoeveel keer elke groep de tablet al gebruikt heeft en welke groep er bezig is met de tablet. Ken materialen toe die elke groep al verzameld heeft.

Stap 5

Sessie pauzeren of afronden

Is het spel niet afgerond binnen de voorziene tijd, dan kan je het spel pauzeren en later opnieuw opstarten. Rond de sessie af als het spel afgelopen is.